În articolele anterioare am arătat cât de multe sunt situațiile ce amenință sănătatea creierului nostru și care sunt consecințele derivate din asta. Totodată am văzut că întreținerea sănătății creierului nu este ceva ieșit din comun de complicat. Câteva practici susținute sunt suficiente pentru a menține acest organ sănătos și longeviv.
Pe termen lung, însă, ne dorim o stare de bine, de siguranță și creștere. Având în perspectivă acest lucru am decis să încep o serie de articole experiențiale – sub titulatura Neurobeing – care vor aduce în atenție micro-obiceiuri și informații utile ce aduc și susțin starea de bine mult dorită.
Scopul prezentării acestor obiceiuri nu este comercial. Toate experiențele documentate aici sunt experiențe personale, de mine alese și testate, pentru care am achitat serviciile. Cred că susținerea pe care o poți aduce unui business, unui om care oferă un serviciu sau unui antreprenor, este sa îi plătești serviciul sau produsul pe care ți-l oferă. Schimbul de experiență între specialiști și situațiile de contribuție personală voluntară fac subiectul unor situații separate.
Sunt un cercetător prin natura mea, dar și prin natura profesiei, iar documentarea vine ca o parte esențială a felului meu de a funcționa și a seriozității cu care îmi urmez profesia.
Încep primele file de jurnal cu două acțiuni concrete prin care ne putem regla mintea și corpul, dacă ne dorim să dezvoltăm o stare de bine sustenabilă, atât pentru sănătatea corporală, cât și pentru igiena minții: detoxifierea organismului și sauna japoneză!
Prima etapă: evaluarea stării organismului si curățarea din interior
Ca un neuroterapeut care își urmează cu disciplină antrenamentele neurofeedback și buna igienă a minții și sufletului, știu că un sistem nervos echilibrat și stabil are nevoie de o bună comunicare cu corpul. Dacă în corp există un blocaj biologic sau fiziologic se produce un conflict, un stres mecanic, care parcă sabotează procesul mental și emoțional, provocând mai apoi un stres psihologic și poate un mic dezastru în corp. Și iată cum cercul vicios pare fără oprire!
De aceea, la începutul fiecărui an, cu o precizie japoneză, îmi aloc timp pentru o detoxifiere a organismului. Corpul uman este o „mașinărie” care are nevoie de curățare. Cu toate că autocurățarea se produce constant, mai ales în timpul somnului (un somn de calitate, subiect pe care l-am invocat destul de des), curățarea conștientă este o rutină de intervenție și prevenție, dar mai ales de conectare cu corpul nostru.
Mai întâi fac curățenie în toate produsele de îngrijire pentru corp și elimin creme, produse de make-up, suplimente pe care nu le-am folosit sau care nu-mi sunt potrivite. Vorbesc despre toate acele substanțe din compoziția produselor de îngrijire a corpului, care intră în contact direct cu organismul nostru și pe care le ignorăm. Dar ele influențează enorm starea de bine, calitatea pielii, echilibrul hormonal și, pe termen lung, sunt responsabile de o serie de afecțiuni, inclusiv de tulburări ce țin de buna funcționare a sistemului nervos (de bunăstarea căruia mă ocup zilnic).
Anul acesta am înlocuit o parte dintre cremele și produsele de make-up cu alternative vegane. Și da, există alternative! Chiar și pentru pasta de dinți am găsit o formulă homeopată și sunt atât de surprinsă de efecte.
Creierul, în context
Creierul uman cunoaște mai multe stări, fiind un organ care lucrează non-stop. Aceleași circuite neuronale pot produce alte rezultate în funcție de starea de funcționare în care se află acesta. Reglarea stărilor creierului depinde de stimularea din mediul exterior, de starea internă personală a fiecăruia, de neuromodulare, dar și de celebrii neurotransmițători.
Creierul se poate afla și în starea de procesare emoțională, dar și de concentrare sau învățare, de visare cu ochii deschiși, dar și de somn profund. Iar stările de funcționare a creierului au legătură cu sarcinile pe care le avem de îndeplinit, situațiile emoționale la care suntem expuși, stimulii tactili, vizuali, auditivi etc., precum și cu reacțiile pe care le avem în urma acestora.
Reacțiile se traduc de cele mai multe ori prin emoții interne sau externe care generează stări emoționale sau fiziologice. Emoțiile (neurotransmițătorii sau neurohormonii) se eliberează în corp și sunt trăite (exprimate) sau sunt blocate în mușchi, piele, țesuturi, alte organe. Despre neurofiziologia aceasta voi vorbi separat, în alte pagini de jurnal.
Creierul și pielea
Pielea este cel mai mare organ al corpului, dar este și un puternic receptor pentru creier, fiind organul care găzduiește neuronii tactili, informația senzorială. Pe fiecare centimetru de piele se găsesc peste 6 milioane de celule, peste 15 glande sebacee și 5.000 de zone receptive!
Alergiile sau sensibilitățile care apar sunt de cele mai multe ori simptome ale instabilității sau dezechilibrului sistemului nervos și reprezintă modul în care creierul ne comunică faptul că ceva nu este în regulă. E un semnal de avertizare și protecție. Însă agresarea continuă poate duce la desensibilizare sau hipersensibilizare. Așa se întâmplă cu fiecare organ al corpului nostru.
Așadar, primul pas pe care-l fac în procesul de detoxifiere este deschiderea porilor pielii, iar pentru mine sauna este metoda cea mai eficientă de curățare a organismului. Tot mai multe studii arată importanța saunei și beneficiile asupra întregului organism, respectiv și asupra sistemului nervos. Nu o să intru în detalii tehnice mai elaborate, pentru că mi se pare mai folositor (și mai scurt) să vă împărtășesc experiența mea, ce tip de saună funcționează pentru mine și ce presupune.
Cum am descoperit Iyashi Dome
Pandemia nu m-a destabilizat, pentru că eu abia ce intrasem într-un an sabatic programat (dulce indulgență) și parcă toată lumea se oprise pentru mine, ca nu cumva să rămân în afara timpului. În schimb, modificările hormonale specifice vârstei m-au luat pe nepregătite.
Nu eram și nu sunt sedentară. Activitatea fizică face parte din rutina mea și alimentația este relativ echilibrată. Practic nu schimbasem nimic în rutina obișnuită și totuși corpul meu îmi comunica ceva. „Ieșirea” din anul pandemic 2020 m-a îmbogățit cu câteva kilograme care ar fi trecut nevăzute în acel context.
Însă nu kilogramele m-au îngrijorat, ci calitatea pielii, retenția de apă, oboseala corpului și confuzia minții. A fost momentul în care m-am îndreptat spre studierea mai atentă a neurobiologiei și a sistemului endocrin feminin și influența acestuia atât în funcționarea creierului, cât și a altor sisteme din corp. Atunci am descoperit sauna japoneză Iyashi Dome.
Scurt istoric
Japonezii au o tradiție legată de eliminarea toxinelor din organism de peste 300 de ani. Această tradiție are și-un nume: Suna Ryoho. Aceasta presupune o „îngropare” în nisipul din preajma unui izvor termal natural, ceea ce stimulează transpirația și, prin ea, eliminarea de toxine, cum ar fi metalele grele. Izvorul, ca sursă termică, încălzește nisipul, dinspre sol, iar soarele contribuie și el la cumularea și menținerea căldurii. În termeni simpli, un fel de saună naturală. Aceasta este sursa de inspirație pentru Iyashi Dome.
Pe fondul cercetărilor legate de regenerarea celulară, din perspectiva efectelor nocive ale radiațiilor asupra organismului (ceva deloc străin pentru Japonia), Shogoro Uemura a fondat în 2004 compania omonimă, iar din 2005 tehnologia a devenit disponibilă la scară largă, fiind cunoscută generic sub denumirea de „saună japoneză”.
De ce îmi place Iyashi Dome și ce presupune?
Spre deosebire de alte tipuri de saună, acest tip este extrem de ușor de integrat în rutina zilnică, mai ales dacă ești o persoană ocupată. Efortul se limitează doar la a te dezbrăca și a sta întinsă, timp de 40 de minute, într-o capsulă. Vei sta 20 de minute pe spate și 20 de minute pe față. Vei simți treptat căldura și ușor pielea va transpira din ce în ce mai mult. Senzația este plăcută și extrem de relaxantă. Capul rămâne în exteriorul capsulei – aidoma practicii Suna Ryoho – așa că experiența este potrivită și tolerabilă chiar și pentru cei care au anumite fobii.
Capsula este prevăzută cu infraroșii care încălzesc pielea. Tehnic vorbind, Iyashi Dome utilizează infraroșul îndepărtat, o formă de radiație electromagnetică care pătrunde adânc în țesuturile corpului, producând căldură în profunzime. Această căldură ajută la stimularea circulației sanguine, detoxifierea corpului și relaxarea musculară.
Pentru mine, o persoană care evită intervențiile corporale din cauza timpului pierdut cu pregătirea pentru procedură, nu înțelegeam cum aș putea să transpir, dar să nu fie nevoie ulterior de un duș! Ei bine, transpirația nu se produce din glandele sudoripare de eliminare a mirosului, așa că, la final, e suficient să te ștergi cu prosopul, să te îmbraci și să pleci. Ba chiar nu este recomandat dușul imediat după saună, pentru a permite stabilizarea efectului. Minunat! Ca și la antrenamentele neurofeedback timpul este controlabil.
Beneficiile Iyashi Dome
Anul acesta mi-am oferit această cură timp de 2 luni, iar rezultatele sunt neașteptate chiar și pentru mine, care știam efectul, însă nu inclusesem anterior o rutină disciplinată – repetiția. Da, și corpul învață prin repetiție!
Iată beneficiile din perspectiva experienței mele personale:
- pielea are o textură mult îmbunătățită, atât la nivelul hidratării, cât și al diminuării aspectelor inestetice;
- am observat o schimbare în calitatea firului de păr (mult mai puternic), iar pielea scalpului are o culoare sănătoasă; suspectez că aceste aspecte au diminuat căderea părului (ba chiar la momentul acesta, nu îmi mai cade deloc);
- tenul este luminos și aspectul sănătos; inițial am avut câteva erupții, așteptate dată fiind eliminarea toxinelor.
Multe dintre beneficii vizează sistemul circulator și sistemul de drenaj limfatic sau diminuarea țesutului adipos, precum și liniștirea sistemului nervos. În ceea ce privește sistemul nervos, nu pot izola efectele, pentru că echilibrul meu mental este susținut și de neurofeedback.
Unde am făcut saună japoneză?
Deși inițial am aflat despre sauna japoneză de la Casa Yonka [1], abia anul acesta am mers la ei, când m-am relocat într-o zonă apropiată. O găsiți pe Strada Plantelor la numărul 25, în inima Bucureștiului, găzduind o atmosferă deosebită de experiențele obișnuite din saloanele de întreținere.
Casa Yonka oferă o experiență imersivă de îndată ce tragi ușa și pășești în interior, iar Carmen, cu care am creat instant o legătură ca și când ne cunoaștem dintotdeauna, este ca un duh bun al casei, mereu cu o privire blândă și cuprinzătoare, grijulie pentru fiecare experiență și cu fiecare client care ajunge în spațiul ei.
Pe lângă sauna pe care am făcut-o cu disciplină de două ori pe săptămână, timp de 2 luni, tot la Casa Yonka am adăugat și tratamente faciale (câte unul pe lună), mai ales că sunt într-o perioadă în care am eliminat cremele încărcate toxic, chiar și produsele de make-up, iar reacția tenului nu a fost cea mai prietenoasă. Chiar și tenul se pare că dezvoltă dependențe, dar relația cu toxinele trebuia să ia sfârșit! Concluzia este clară: de tenul meu se va ocupa doar Casa Yonka.
Neurobeing prin Iyashi Dome
În loc de concluzii, ar fi potrivit să menționez că sauna japoneză are beneficii care vizează și bunăstarea psihică și sănătatea creierului.
Astfel, când corpul este expus la căldură, se eliberează endorfine și alte substanțe chimice, care pot induce o stare de relaxare și calm, contribuind la reducerea anxietății și stresului.
Starea de relaxare indusă de Iyashi Dome poate îmbunătăți calitatea somnului. Un somn odihnitor și de calitate este esențial pentru sănătatea creierului și pentru o stare psihică echilibrată, așa cum am tot pomenit de-a lungul articolelor.
De asemenea, pentru că acest dispozitiv stimulează sistemul circulator, implicit și creierul este mai bine irigat. O circulație mai bună în creier poate contribui la oxigenarea și hrănirea adecvată a celulelor acestuia, susținând funcțiile cognitive și starea de alertă.
Și nu în ultimul rând, acestă formă de terapie poate avea un efect antiinflamator, ajutând la reducerea inflamației în corp. Inflamația cronică poate avea legătură cu diverse afecțiuni ale creierului, iar reducerea acesteia este benefică pentru sănătatea cerebrală.
Surse și resurse
[1] www.yon-ka.ro
- https://iyashidome.com/en/home/
- https://issuu.com/europeanspamagazine/docs/esm_autumn_issue_85/s/16801927
- https://www.spabusiness.com/wellness-products-and-services/Iyashi-Dome-the-original-Japanese-infrared-sauna-experience/342023
- https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-features/Promotion-Iyashi-Dome/35319&buttonref=TP
- https://scoopempire.com/iyashi-dome-body-cleansing-dubai/
- https://www.healthclubmanagement.co.uk/health-club-management-news/Iyashi-Dome-the-original-Japanese-sauna/344590
- https://fistnews.biz.id/i-tried-an-iyashi-dome-session-that-claims-to-burn-600-calories-in-30-minutes/