Explorarea neurodiversităţii în educaţie

Servicii

Servicii

Nu există „rețeta perfectă” pentru a trata tulburările cognitive. Planificarea unei intervenții terapeutice eficace necesită o evaluare atentă a cauzelor deficienței, a caracteristicilor acesteia și a situației pacientului – inclusiv a altor afecțiuni de sănătate. În general, terapiile care nu implică utilizarea medicamentelor vizează reducerea deficienței și/sau încetinirea declinului în continuare.
Antrenamentele Neurofeedback oferă rezultate pozitive pentru o serie de tulburări cognitive în reabilitarea funcției cognitive după un eveniment neurologic advers (cum ar fi accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale) sau ca parte a planului terapeutic de tratare a unei tulburări de neurodezvoltare fi:

  • ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție)

  • Tulburări de citire, scriere, aritmetică

  • Tulburări de memorie la vârstnici și în formele timpurii de demență

  • Tulburări de vorbire

  • Tulburări depresive rezistente la medicamente

  • Dependențe patologice

  • Tulburări obsesiv – compulsive

  • In combinație cu un program de fizioterapie pentru tulburările de mișcare la pacienții cu scleroză multiplă

  • In combinație cu un program de fizioterapie pentru tulburările de mișcare la pacienții cu boala Parkinson

  • Pentru tratamentul durerii neuropatice

  • Pentru tratamentul nevralgiilor, migrene, insomnii în perioadele de suprasolicitare.

SERVICII ȘI PROGRAME pentru

Copii

Copii

Intrarea la școală poate fi o experiență interesantă, dar descurajantă pentru mulți copii. Este firesc să simți o oarecare anxietate atunci când faci tranziția către un mediu nou și cunoști oameni noi. Este important să ne amintim că aceste sentimente sunt normale și că există modalități de a face față anxietății.
A învăța să-și exprime sentimentele, să stabilească obiective realiste și să dezvolte motivația interioară poate fi cheia pentru a facilita tranziția către școală. De asemenea, consilierea poate ajuta copiii să învețe să gândească mai pozitiv și să identifice valori comune care pot face experiența școlară mai plăcută.
Cu îndrumare și sprijin, elevii pot începe să-și recunoască propriile procese mentale și să se gândească la cum să preia un control mai bun asupra gândirii lor pentru a se simți mai încrezători în potențialul propriu.
Pe măsură ce copiii intră la școală, se pot simți copleșiți de sentimentul de nefamiliaritate, de anxietate socială și de presiunea de a face bine. Poate fi o perioadă dificilă atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Consilierea educațională poate fi o modalitate excelentă de a ajuta elevii să facă față acestor provocări. Prin consiliere, elevii sunt capabili să-și înțeleagă mai bine motivațiile interioare și să privească învățarea lor în moduri noi.
Școala este un loc care oferă nu numai educație, ci este și un spațiu pentru a învăța și a crește. Pentru mulți copii, poate fi o perioadă provocatoare, plină de persoane nefamiliare și experiențe noi. Anxietatea socială și școlară poate apărea din această cauză și poate fi o piedică în calea succesului academic.
Prin consiliere vă pot ajuta sa identificați valorile personale ale familiei cu privire la educație, dar și găsirea valorilor comune PĂRINȚI – COPIL. Este important să abordăm subiecte din timp pentru a asigura o experiență pozitivă în școală.
Cu ajutorul consilierii, copiii pot face față provocărilor școlii cu un optimism calm.

TARIF : 350LEI / SESIUNE

SERVICII ȘI PROGRAME pentru

Adolescenți

Adolescenți

Este important să ne amintim că învățarea este un proces și o călătorie, nu o cursă. Făcându-ne timp pentru a ne explora motivațiile interioare și a ne gândi profund la obiectivele și valorile noastre, ne poate ajuta să depășim diversele provocări și astfel să identificăm valori comune care ne pot uni cu semenii noștri și să creem un mediu social favorabil.
Consilierea educațională oferă multe beneficii, cum ar fi ajutarea elevilor să gestioneze stresul, să reducă gândurile negative și să se concentreze pe punctele lor forte. Prin consiliere, elevii pot învăța cum să-și echilibreze viața școlară și cea socială și cum să gestioneze eficient timpul și resursele. Mai mult, îi poate ajuta să-și identifice interesele pentru a-și atinge potențialul maxim. Învățând cum să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, ei pot deveni persoane mai independente și mai mature.
Consilierea îi poate ajuta, de asemenea, să dezvolte strategii pentru a-și gestiona emoțiile și pentru a identifica abilități pozitive de coping pentru a face față stresului. Ajutându-i pe copii să învețe cum să-și asume educația și să privească școala ca pe o oportunitate de creștere și explorare, consilierea poate oferi o bază solidă pentru succes.
În plus, părinții pot beneficia de consiliere, deoarece le poate oferi instrumentele pentru a-și sprijini copiii și a-i ajuta să găsească sens în procesul educațional.
Consilierea școlară și educațională poate fi o modalitate excelentă de a aborda problema epuizării academice. Consilierii sunt instruiți pentru a ajuta la identificarea cauzelor care stau la baza epuizării și a lucra cu elevul pentru a dezvolta strategii pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea performanței academice.
Discutarea problemelor și elaborarea unui plan de acțiune îi poate ajuta pe elevi să se simtă mai în control asupra vieții lor academice și mai motivați.
Consilierea școlară și educațională poate ajuta copiii să găsească motivația interioară și bucuria de a învăța, precum și instrumente pentru a-și gestiona emoțiile.

Sunt aici pentru a oferi un mediu sigur și încurajator pentru explorat infinite posibilități în realizarea viselor copilului tău!

TARIF : 250LEI / SESIUNE

În timpul sesiunii de neurofeedback, senzorii sunt plasați pe scalp pentru a monitoriza activitatea creierului. Este esențial să întelegem că reeducarea neuronală prin neurofeedback este neinvazivă, nu implică tăierea pielii scalpului și nu are niciun efect asupra organismului. Electrozii sunt lipiți cu o pastă conductoare de scalp și  citesc doar activitatea electrică a creierului. Nu au nicio influență asupra creierului!

Sunt discutate simptomele care trebuie sau se doresc îmbunătățite și se va elabora un protocol de antrenament neuronal personalizat. În timpul sesiunii de neurofeedback, senzorii sunt plasați pe suprafața scalpului, iar copilul urmărește un feedback ales, care este fie un videoclip asemănător cu un joc pe calculator, fie o serie de imagini sau un film, fie pur și simplu se relaxează. În același timp, terapeutul utilizează senzori pentru a măsura activitatea creierului, utilizând semnale video, audio sau tactile. Semnalul este analizat și sunt extrase informații specifice despre frecvența creierului. Creierul este recompensat pentru că creează în mod natural modele cerebrale mai sănătoase. Acesta este un proces natural care învață creierul cum să funcționeze optim.

Creierul este capabil să se regleze singur. Obiectivul neurofeedback-ului este de a insufla noi modele în creier care vor fi încorporate și utilizate în mod natural. În timpul sesiunilor de neurofeedback părțile creierului care sunt prea rapide sunt încurajate să se relaxeze, în timp ce părțile care sunt prea lente sunt activate.

Ca urmare, se caută o armonie care poate spori calitatea vieții copilului, abordând simptomele pe care le experimentează.

Neurofeedback-ul este folosit în primul rând pentru a restabili echilibrul în situații precum acestea sau altele similare:

ADHD: Mai multe investigații au documentat că neurofeedback-ul poate ajuta la atenuarea simptomelor ADHD. Un exemplu în acest sens este un studiu care a fost publicat în 2012 și a inclus 275 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care au fost diagnosticați cu ADHD. Aceștia au participat la 30 de sesiuni de terapie cu neurofeedback. Copiii au fost împărțiți în trei grupuri:

30 de copii din grup au beneficiat de terapie cu neurofeedback și au răspuns pozitiv la terapie.

31 de copii au fost într-un grup pentru care s-a administrat metilfenidat (un stimulent al sistemului nervos central care este utilizat în mod obișnuit ca tratament de primă linie pentru ADHD)

30 de copii din grup au participat la sesiuni de neurofeedback, dar li s-a administrat și tratamentul medicamnetos.

Pe baza relatărilor părinților, terapia cu neurofeedback s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca metilfenidatul în tratarea atenției ADHD și a simptomelor de hiperactivitate.

Studiul integral îl găsiți aici:    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441233/

AUTISM (neurofeedback în autism – TSA dă rezultate foarte bune)

În perioada 2010-2011, terapia cu neurofeedback a fost administrată la 10 copii (7 băieți și 3 fete) cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani, toți fiind diagnosticați cu TSA. Studiul s-a concentrat pe dezvoltarea vorbirii și a comunicării. În urma terapiei cu neurofeedback, s-au constat modificări ale comportamentului, copiii devenind mai puțin agresivi, mai cooperanți și comunicativi.

Sursă studiu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26417802/

ANXIETATE

Un studiu recent a investigat funcția creierului în timpul neurofeedback-ului în gestionarea anxietății de separare la copii. Tulburările de anxietate sunt una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală la copii. Incidența sa este de 2-5% pentru copiii și adolescenții sub 18 ani.

Copiii au fost împărtiți în două grupuri de câte 12 persoane. Primul grup a primit terapie prin neurofeedback, în timp ce al doilea grup a primit terapie simulată de neurofeedback (placebo). Rezultatele studiului au arătat că neurofeedback-ul a fost eficient în reducerea anxietății de separare și eficacitatea tratamentului a fost mare, comparativ cu grupul care a primit terapie simulată, unde rezultatele au fost moderate.

Sursă studiu: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563216303296

 

ALTELE (învățare, somn mai bun, concentrare etc)

În plus, s-a observat că neurofeedback-ul sporește capacitatea de a menține concentrarea, ceea ce, în consecință, facilitează procesul de învățare. În plus, neurofeedback-ul poate facilita o mai bună calitate a somnului, dar și în timpul procesului de adormire și obținerea unui somn odihnitor, liniștit, fără întrerupere.

În afara de ADHD și autism, Neurofeedback-ul se dovedește un instrument eficient în cazul:

  • dependențelor (de tutun, alcool, droguri, mâncare etc.)
  • anxietăților
  • depresiei
  • tulburărilor de alimentație
  • stres post traumatic
  • insomnie
  • atac cerebral
  • fobii
  • migrene

Înainte de prima sesiune de neurofeedback, terapeutul (cunoscut și ca neuroterapeut) pune întrebări despre simptomele individuale, tratamentele pe care le urmează și stilul de viață al clientului. Această discuție va avea loc înaintea fiecărei sesiuni de neurofeedback, iar clientul va continua să ofere terapeutului informații despre simptomele sale, ceea ce îi va permite terapeutului să observe îmbunătățiri în timp și eficiența protoculului.
Terapeutul va atașa electrozi (senzori) pe capul clientului la începutul fiecărei ședințe cu EEG. Senzorii sunt dedicați măsurării activității electrice a creierului. Numărul de electrozi variază în funcție de client și de protocolul stabilit. Electrozii sunt inofensivi și nu generează energie. Ei înregistrează doar activitatea creierului. La începutul antrenamentului, pe un ecran va apărea o scanare a undelor cerebrale ale persoanei în timp real. Se folosesc videoclipuri interesante sau alți stimuli pentru a instrui creierul în timpul neurofeedback-ului. Poate fi implicată muzică sau sunete care trec de la tăcere la sunet și apoi înapoi. Feedback-ul EEG înregistrează modul în care stimulii modifică, întrerup sau măresc activitatea creierului pe măsură ce creierul răspunde la stimuli.
Neurofeedback este o strategie sigură și eficientă care utilizează controlul neurologic pentru a vă ajuta să obțineți o activitate cerebrală mai echilibrată și implică un model de frecvență medie până la înaltă a undelor cerebrale.
În timpul unei sesiuni de neurofeedback vă așezați confortabil într-un fotoliu și vă bucurați de imagini și sunete plăcute, iar creierul se antrenează!

BENEFICIILE ȘI EFICIENȚA

Neurofeedback

Neurofeedback

Neurofeedback-ul este o metodă non-invazivă care poate ajuta copiii să depășească obstacolele care împiedică dezvoltarea lor armonioasă, ca urmare, le putem asigura o creștere sănătoasă.
Lumea exterioară poate fi dificil de navigat pentru unii copii. Multe dificultăți sunt prezente în timpul călătoriei lor prin primii ani de viață. De la fascinația față de lumea din jurul lor, inclusiv propriile emoții și senzații, până la stresul asociat cu intrarea în grădiniță sau școală. De asemenea, să nu uităm de presiunea începerii grădiniței sau înscrierii la școală. În ciuda obstacolelor prezente în fiecare etapă, gradul de dificultate în adaptare variază de la copil la copil. Depășirea acestor dificultăți poate fi catalizatorul dezvoltării unui adult încrezător și matur. Pentru unii copii, procesele lor mentale și emoțiile au un efect mai mare asupra dezvoltării lor. Această componentă este problematică deoarece împiedică adaptarea și extinderea potențialului personal. Când se întâmplă acest lucru, este necesară o intervenție blândă și înțelegătoare.
Consilierea trebuie efectuată cu tact și sensibilitate și, uneori, fără a pune întrebări direct. Terapia de neurofeedback pentru copii este răspunsul, eventual în combinație cu alte practici sau singură sub îndrumare și consiliere.
Este o metodă de antrenament a creierului care poate fi folosită singură sau în combinație cu alte abordări, cum ar fi consilierea educațională sau vocațională sau terapii psihologice.
Este important să găsim o modalitate de a depăși dificultățile întâmpinate de copii, utilizând tehnologia și resursele necesare.
Este cea mai modernă metodă de antrenare a creierului, de corectare a modelelor de învățare, o metodă relaxantă și chiar captivantă pentru copii pentru că este interactivă. Creează în timp ce se joacă și nu simt povara unei terapii.
Neurofeedback-ul este renumit pentru rata sa rapidă de succes în dezvoltarea de noi modele mai sănătoase în creier. Ca urmare, atunci când copilul tău are probleme de concentrare sau de a participa în timpul unui test la școală, neurofeedback-ul nu numai că tratează simptomele, ci antrenează creierul și oferă rezultate garantate și pe termen lung. Cu neurofeedback, abordezi direct cauza.

TARIF : 350LEI / SESIUNE

Întrebări frecvente

Curiozități și răspunsuri

Curiozități și răspunsuri

Prin valorificarea tehnologiei neurologice pentru a detecta modele și nereguli în creier, neuroterapia sau biofeedback-ul EEG, denumit și neurofeedback, este capabil să îmbunătățească funcția creierului. Folosind o varietate de sunete și imagini, tehnologia poate îmbunătăți sincronizarea și poate activa modele în creier.

Neurofeedback-ul nu se limitează la restabilirea funcționalității unei anumite funcții cognitive, ci în schimb promovează revenirea la un model optim în timp, oferind creierului șansa de a reveni la o stare sănătoasă. De-a lungul timpului, acest proces de localizare și corectare a tiparelor defecte poate ajuta la ameliorarea tulburărilor asociate cu diverse tulburări, ceea ce duce la ameliorarea durerii fără medicamente sau substanțe chimice. Neurofeedback-ul nu este nou, a fost folosit de zeci de ani pentru a ajuta persoanele cu o varietate de tulburări și afecțiuni și continuă să evolueze și să se îmbunătățească.

Capacitatea creierului de a învăța și de a se corecta. Ca urmare, activitatea electrică a creierului este înregistrată (prin atașarea a 3-4 electrozi la cap, această activitate poate fi citită) și prezentată aceluiași creier, prin stimuli audio, video și tactili, pentru a o corecta. Creierul își „înțelege” propria activitate și o reglează.

Rezultatul: Un creier care este atât echilibrat, cât și într-o stare de claritate, calm și relaxare.

Nu. Cercetările medicale pe acest subiect au fost efectuate de peste 60 de ani, iar neurofeedback-ul a fost folosit pentru prima dată în practica clinică în anii 1980. Cu toate acestea, recent, mecanismul prin care induce modificări în creier a fost explicat prin descoperirea neuroplasticității (capacitatea creierului de a se modifica). După recunoașterea acestui principiu fundamental ca fiind important și esențial, tehnologiile bazate pe el au fost explicate și recunoscute ca având o bază științifică.

Neurofeedback-ul este folosit pentru a restabili creierul la un model sănătos și pentru clienții care suferă de anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), tulburare de deficit de atenție (ADD), tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), accident vascular cerebral, tinitus și multe altele. ameliorarea pierderilor de memorie, insomniei și multe altele. Pe lângă aceste tulburări, neurofeedback-ul este acum recunoscut ca un tratament pentru leziunile cerebrale (inclusiv contuzii) și autism. În timp ce neurofeedback-ul este adesea folosit pentru a ajuta persoanele cu diferite afecțiuni medicale, este, de asemenea, folosit pentru a îmbunătăți performanța, a îmbunătăți claritatea mentală și a obține rezultatele dorite. Sportivii, studenții și alți experți în domeniile lor folosesc neurofeedback-ul pentru a-și optimiza creierul pentru performanțe de vârf.

Pentru cei care se confruntă cu o funcție dezechilibrată a creierului, Neurofeedback oferă o soluție extrem de eficientă. Tehnica se mândrește cu o rată de succes remarcabilă în abordarea anxietății/depresiei și ADD/ADHD și a demonstrat, de asemenea, progrese semnificative în tratarea altor afecțiuni. Indiferent de vârstă, atât copiii, cât și adulții pot beneficia de efectele terapeutice ale Neurofeedback-ului. Pentru a determina eficacitatea neurofeedback-ului pentru nevoile tale specifice, îți recomandăm să programezi o evaluare. În timpul acestei sesiuni, vei avea șansa să discuți despre preocupările tale și să descoperi cum te poate ajuta neurofeedback-ul. Deoarece fiecare caz este diferit, poate fi necesară o evaluare inițială a creierului pentru a identifica cel mai eficient antrenament și pentru a te ajuta să obții o viață satisfăcătoare, fără simptome.

În curând

Logopedie

Logopedie

Fiecare acțiune pe care o întreprindem, de la banal la complex, este orchestrată de creier – inclusiv vorbirea. Pentru cei mai mulți dintre noi, vorbirea pare a fi un proces inconștient, automat, care nu necesită gândire conștientă. Creierul trimite o serie de semnale diferitelor organe și structuri ale corpului nostru pentru a scoate sunetele adecvate – instrucțiuni despre cum și când să ne mișcăm pentru a produce o vorbire clară. Oamenii de toate vârstele, de la copii mici la adulți, se pot confrunta cu probleme de comunicare și limbaj. Din fericire, aceste dificultăți pot fi rezolvate prin participarea la o ședință cu un logoped.
Terapia logopedică este concepută special pentru a îmbunătăți înțelegerea și exprimarea limbajului de către copil, precum și abilitățile de comunicare verbală și non-verbală.
Cele două componente cheie ale terapiei sunt:
• Coordonează organele orale pentru a produce vorbirea, rezultând fraze sau propoziții clare și fluente (legate de modularea pronunției, fluență și volum).
• Înțelegeți și transmiteți limbajul (inclusiv scris, imagini, modele de limbaj corporal și sisteme alternative de comunicare, cum ar fi rețelele sociale, computerele și smartphone-urile).