Ce este antrenamentul
Neurofeedback?
Neurofeedback?
Neurofedback-ul este o tehnică de antrenament pentru optimizarea funcționării creierului la potențialul său.
Neurofeedback-ul urmărește obținerea unei stări generale mai bune prin funcționarea echilibrată a creierului.
Neurofeedback este un proces non-invaziv, care nu presupune medicație sau un regim particular. Tehnologia, care implică un ecran, niște căști și câțiva senzori, oferă creierului o „oglindă” cu ajutorul căreia își reglează singur funcționarea, în prezența stimulilor vizuali și auditivi.
cu ce te ajută antrenamentul
Neurofeedback?
Neurofeedback?
• studenți sau elevi care doresc să-și sporească abilitățile de învățare, mai ales în perioade de suprasolicitare date de examene sau sesiuni;
• profesioniști care doresc să fie mai clari în gândire și luarea deciziilor, mai creativi, mai bine organizați și mai eficienți;
• sportivi, participanți la competiții, pentru a le crește capacitatea de concentrare și intensitatea dorinței de a învinge;
• persoane care au nevoie de susținere în timpul unor probleme grave de sănătate;
• oricine simte nevoia de a interacționa mai bine și a avea mai multă flexibilitate și echilibru, somn odihnitor și reacții emoționale echilibrate.
Neurofeedback-ul vine în ajutorul persoanelor care suferă de:
- ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție)
- Tulburări de citire, scriere, aritmetică
- Tulburări de vorbire
- Tulburări depresive rezistente la medicamente
- Tulburări obsesiv – compulsive, ticuri
- Tulburări de somn, insomnie
- Tulburări de anxietate, fobii, atacuri de panică
- Dureri de cap, nevralgii, migrene, tinitus
- Amețeală, rău de mișcare
Neurofeedback este…
…o tehnică de antrenament pentru optimizarea funcționării creierului la potențialul său, fără distrageri și cu capacitatea de a selecta informația potrivită la momentul potrivit.
…o metodă de a obține claritate și concentrare în acțiune, ajutând creierul să se curețe de rămășițe care încurcă procesul de gândire și să degajeze ceața mentală ce se poate instala.
…și nu în ultimul rând reprezintă un suport de încurajare a creativității, de stimulare a gândirii critice și de căutare a soluțiilor corecte în acord cu sinele și potențialul deținut, prin antrenarea creierului de a funcționa la frecvențele potrivite.
Neurofeedback-ul stimulează capacitatea creierului de a învăța și a se autoregla (corecta).
Iată câteva dintre
beneficiile Neurofeedback:
beneficiile Neurofeedback:
Ce presupune un plan de
antrenament neuronal?
antrenament neuronal?
chestionar
Procesul începe cu o evaluare preliminară, sub forma unui chestionar, pentru a identifica principalele obstacole ce ar sta în fața funcționării eficiente a creierului.
Chestionarul conține un număr de aproximativ 150 de întrebări împărțite pe 7 categorii: somn, atenție și învățare, simptome senzorio-perceptive, comportament, simptome în plan emoțional, simptome în plan fiziologic, dureri.
sesiune de evaluare
Deși nu seamănă cu nimic dintr-o terapie convențională, e nevoie de o interpretare a datelor rezultate din chestionar și o discuție despre starea generală a solicitantului, despre nevoile și obiectivele pe care le are și ce așteptări și-a format.
Nu sunt de neglijat discuțiile despre simptomele pe care le simte fiecare, dacă urmează vreun tratament și care este stilul de viață.
Fiecărei persoane îi este prezentată metoda, planul de antrenament propus și modul de acțiune prin Neurofeedback în concordanță cu planul agreat.
Cum se desfășoară o sesiune de neurofeedback?
Propriu-zis sunt lipiți câțiva „plasturi” pe cap și ești invitat să privești la un monitor pe care rulează diverse imagini, în timp ce asculți muzică la căști. Și, de ce nu, la cerere, primești chiar și-o pernă cu „masaj”.
Un laptop înregistrează activitatea electrică a creierului, iar neurocoach-ul setează frecvența undelor pe care creierul trebuie să o atingă în timpul antrenamentului, în funcție de nevoi, de obiective și de progresul dorit.
Tot ce trebuie să faci este să stai confortabil pe fotoliu, să-ți alegi la ce clip să te uiți și să lași creierul să-și vadă de treabă. 🙂
În timpul antrenamentului, creierul primește feedback legat de performanța sa prin stimulii video, audio și (eventual) tactili, și se autoreglează, „înțelegându-și” propria activitate.
Este Neurofeedback
o metodă potrivită pentru copii?
o metodă potrivită pentru copii?
Da. Un copil din ziua de azi are aceleași responsabilități ca unul din trecut. El are nevoie să învețe, să se adapteze și să se pregătească pentru viață. Dă examene (teze, lucrări de control, Evaluare Națională, Bacalaureat, admitere la liceu/facultate ș.a.), își descoperă înclinațiile, talentu, pasiunile, își testează limitele și se adaptează formând relații cu ceilalți.
Dar, spre deosebire de copiii din trecut, este expus la stimuli mult mai numeroși. Tehnologia a deschis cutia pandorei dispozitivelor care oferă stimuli din ce în ce mai variați și copleșitori din punct de vedere cantitativ. Viața urbană are o cu totul altă dinamică, foarte solicitantă (oportunități, obstacole, zgomot, stimuli vizuali, trafic, starea de stress a oamenilor, aglomerația, numărul ridicat al activităților).
Dacă pentru un adult poate fi copleșitor, pentru un copil e greu de imaginat cât de provocatoare este misiunea de a fi echilibrat, în timp ce are și sarcina de a se forma, iar mintea sa este în continuă transformare. Neurofeedback-ul ajută creierul copilului să-și găsească echilibrul optim, calmează și stabilizează sistemul nervos și antrenează funcția executivă, pentru a avea o minte liniștită, care oferă o claritate mentală ridicată!
Cum se desfășoară antrenamentul
Neurofeedback la copii?
Neurofeedback la copii?
Mai întâi discutăm simptomele care trebuie sau se doresc îmbunătățite.
În urma discuției este elaborat un protocol de antrenament neuronal personalizat.
Sesiunea de neurofeedback propriu-zisă implică câțiva pași simpli.
1. echipamentul
Copilul se așează confortabil pe un fotoliu, în fața unui monitor. Poate opta pentru un „masaj” generat de o pernuță care vibrează. Cinci plasturi colorați (senzori) sunt lipiți pe cap cu o cremă.
2. protocolul
Copilul alege ce să urmărească la monitor:
un videoclip asemănător unui joc pe calculator, un film, un clip de pe youtube… și primește căști pentru a asculta sunetele aferente.
3. antrenamentul
Senzorii lipiți anterior măsoară activitatea creierului. Semnalul transmis de ei este analizat și sunt extrase informații specifice despre frecvența creierului, informații vizibile pe un laptop.
Creierul este recompensat atunci când generează modelele cerebrale dorite. Acesta este un proces natural prin care creierul învață cum să funcționeze optim.
Procesul este unul transparent, atât copilul cât și părintele putând să urmărească parametrii în care se desfășoară antrenamentul.
important
Neurofeedback-ul nu este…
Neurofeedback-ul nu este…
…un tratament medical. Nu elimină și nu înlocuiește terapiile clasice. Și nu înlocuiește activitatea și rolul medicilor în vindecarea diverselor afecțiuni cu diferite intensități. Nu evitați consultarea medicilor.
…un dispozitiv medical și nu înlocuiește munca unui terapeut, a unui consilier sau a unui psihiatru.
…un mod de a controla, de a manipula și a dirija, conform unor programe, creierul. Aparatura și metoda în sine nu sunt construite și nici nu au intenția ori capacitatea de a face asta.