Oamenii se întreabă la ce e bun neurofeedbackul, ce tratează și care sunt avantajele acestei practici. Există suficiente articole care promovează beneficiile neurofeedbackului, dar ele sunt percepute drept campanie de marketing mai mult decât o listă consolidată de beneficii reale. E adevărat că marketingul face minuni, mai ales când se investește serios în comunicare și tracțiune (branding), dar pentru a avea o perspectivă mai concretă asupra subiectului, e bine să ne uităm și din perspectiva clienților care apelează la aceste servicii. Mai exact, haideți să vedem de ce apelează oamenii la neurofeedback și cât de răspândit este.
De ce merg oamenii la neurofeedback în SUA?
În Statele Unite neurofeedbackul este destul de bine stabilit. Estimările sugerează că ar putea fi între 2.000 și 5.000 de practicieni în neurofeedback, incluzând cabinete independente, clinici de psihologie și centre medicale care oferă acest tip de terapie. Numerele sunt mereu în actualizare, dată fiind dinamica mare.
Aici neurofeedbackul este adesea utilizat pentru a trata ADHD, mai ales în rândul copiilor. Părinții caută alternative non-farmaceutice pentru a gestiona simptomele ADHD, ceea ce face ca această terapie să fie populară.
De asemenea, mulți americani apelează la neurofeedback pentru gestionarea anxietății și depresiei. Aceasta este o alternativă sau un complement la medicamentele antidepresive și anxiolitice, a căror prescriere a ajuns la cantități îngrijorătoare.
Știind că SUA reprezintă un spațiu eminamente al concurenței, neurofeedbackul este popular și printre sportivi, oameni de afaceri și profesioniști care caută să-și îmbunătățească concentrarea, memoria și performanțele generale.
De ce merg oamenii la neurofeedback în Europa?
În Europa, neurofeedbackul este mai puțin răspândit decât în SUA, dar totuși este o practică în creștere. Se estimează că există până spre 1.500 de cabinete în întreaga Europă, cu o concentrație mai mare în țări precum Germania, Olanda, Franța și Regatul Unit, unde acest tip de terapie este mai popular.
Aici specificul socio-cultural și mersul lucrurilor face ca neurofeedbackul să fie adesea folosit pentru a gestiona anxietatea și stresul cronic. Persoanele care lucrează în medii cu stres ridicat sau care suferă de burnout apelează la această metodă pentru a-și regăsi echilibrul.
Problemele legate de somn, cum ar fi insomniile sau dificultățile de adormire, sunt frecvent abordate în sesiunile de neurofeedback, mai ales în țările din Europa de Vest. Iar în unele țări europene, neurofeedbackul este folosit ca terapie complementară pentru tratarea epilepsiei, tulburărilor de spectru autist sau pentru recuperarea post-accident vascular cerebral.
De ce merg oamenii la neurofeedback în România?
În România neurofeedbackul e ceva relativ nou, piața este „în fașă” și spectrul concurențial mai are mult până la maturitate. Sunt puține cabinete și practicieni, undeva la ordinul zecilor momentan, majoritatea fiind localizate în București și alte centre urbane importante precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Iar asta dă senzația că neurofeedbackul e în general o chestie nouă, abia apărută pe piață, cu acces timid spre și dinspre oameni. Dar la nivel mondial lucrurile nu stau așa.
Ca în multe alte domenii, statisticile reprezintă o problemă, pentru că nu există o colectare și centralizare optimă a datelor. Cu toate acestea, aici neurofeedbackul este frecvent utilizat pentru a trata ADHD și alte tulburări comportamentale la copii. Părinții sunt din ce în ce mai deschiși la terapii alternative care pot sprijini dezvoltarea copilului fără utilizarea medicamentelor.
Similar cu tendințele din SUA și Europa, neurofeedbackul este utilizat și în România pentru gestionarea anxietății și depresiei, mai ales în contextul unui interes crescut pentru terapiile non-invazive.
Într-o societate în care performanța academică și profesională este foarte valorizată, neurofeedbackul este folosit și pentru a crește capacitatea de concentrare și memorare, atât la tineri, cât și la adulți.
În concluzie…
Trebuie menționat că aceste tendințe reflectă atât specificitățile culturale, cât și nivelul de acces la neurofeedback și alte resurse terapeutice disponibile în fiecare regiune. Și, în egală măsură, este important și nivelul de conștientizare și modul de comunicare (cum, prin ce canale) a practicienilor.