Ernest Hemingway a spus: „write hard and clear about what hurts”.
Sunt suficienți oameni care cred că a ține un jurnal înseamnă să ții evidența unor secrete despre tine și alții. Că este o formă de a fi sincer, fără obligația de a suporta posibilele consecințe ale mărturisirilor publice sau către alții.
De asemenea, sunt persoane care se feresc de jurnal pentru că, de fapt, se feresc de scris. De atâtea ori ni s-a cerut să scriem compuneri, eseuri, comentarii, rapoarte, articole, fără ca vreodată cineva să ne explice de ce e bine să facem asta și la ce e bun scrisul.
Ce înseamnă să ții un jurnal?
Am scris data trecută despre jurnal în termeni mai mult teoretici. Sănătatea mentală o putem întreține folosind diverse pârghii: mișcare, dietă, stimulare intelectuală, igienă psihică, terapie, meditație, neurofeedback etc. Dar una dintre practicile cele mai eficiente, pe termen lung, este menținerea unei legături proaspete cu sinele, observație și dialog cu propriul eu. Iar jurnalul este un suport pentru a face acest lucru.
Jurnalul este spațiul fizic sau virtual pe care-ți notezi ce vrei din tot ce-ți trece prin cap. Unii spun că e precum o agendă, pentru că cei mai mulți dintre cei care țin jurnale își datează notițele. Și da, asta e util pentru cine vrea să-și monitorizeze un anumit progres, modul în care îi funcționează și fluctuează mintea, fluxul de idei, randamentul creativ, spiritul critic ș.a.m.d. De ce nu e o agendă? Pentru că nu-ți programezi activitățile, ci îți descarci sinele.
Jurnalul nu este un proces administrativ de organizare a timpului, de gestiune a activităților. Nu este un catalog sau condică a ceea ce faci. Este un mod de exprimare, a ta față de tine. Da, jurnalul este adesea un lucru intim, dar nu e obligatoriu să fie sau să rămână așa. Depinde care-i relația ta cu tine și cu cei care ar putea să-ți vadă notițele. Dar, în primul rând, e despre tine și relația ta cu tine.3
Să ții un jurnal înseamnă să scrii. O să mă întrebați: de ce să nu te înregistrezi? Sau să te filmezi? Ce-i drept, e alegerea fiecăruia cum o face. Dar sensul jurnalului e mai degrabă susținut de scris. De ce scris? Pentru că e un proces mai intim, mai rațional, mai puțin orientat spre entertainment și mai concentrat pe încărcătura cognitiv-emoțională a cuvintelor, a conținutului. Dar despre asta merită scris un articol separat.
Ce se întâmplă în creier când scriem în jurnal?
Când scrii în jurnal despre experiențele și trăirile tale, sunt activate mai multe zone ale creierului, implicate în procesarea și reglarea emoțiilor.
Actul de a ține un jurnal necesită transformarea gândurilor și sentimentelor abstracte în limbaj scris coerent și implică regiuni responsabile de procesarea limbajului: aria lui Wernicke (înțelegerea limbajului) și aria lui Broca (producerea și procesarea vorbirii). Acest lucru îmbunătățește abilitățile de comunicare și ajută la clarificarea gândurilor și emoțiilor.
Cortexul prefrontal, o zonă asociată cu gândirea de ordin superior și luarea deciziilor, este stimulat atunci când îți pui ideile și sentimentele în cuvinte, promovând autoreglarea emoțională. Ținerea unui jurnal îmbunătățește, de asemenea, gândirea critică, încurajându-te să analizezi situațiile, să evaluezi diferite perspective și să dezvolți unele noi. Acest proces activează cortexul prefrontal lateral, care susține gândirea analitică și flexibilitatea cognitivă.
În plus, scrisul în jurnal stimulează amigdala, centrul emoțional al creierului, de care depinde pocesarea emoțiilor, în special a fricii și stresului, scăzând reactivitatea ei și intensitatea emoțiilor neplăcute.
Activitatea de a scrie de mână necesită activarea sistemului reticulat activator (RAS, Reticular Activated System). Aceasta este regiunea responsabilă pentru starea de veghe, alertă și filtrarea stimulilor. Cu alte cuvinte, RAS ne ajută esențial să ne concentrăm pe ceea ce este util. Astfel, scrisul de mână, prin activarea RAS, tinde indirect să ne concentreze atenția asupra lucrurilor constructive.
Cum îmbunătățește performanța scrierea în jurnal?
Revin la scris și la cele menționate mai sus, într-o formă scurtată și mai structurată. Iată câteva puncte de subliniat în ceea ce privește efectele scrisului în jurnal:
- Procesează informația – Când scriem într-un jurnal, creierul nostru procesează experiențele, gândurile și emoțiile într-un mod mai profund. Această procesare ajută la organizarea informației și la consolidarea memoriei.
- Stimulează creativitatea – Exprimarea liberă într-un jurnal încurajează gândirea divergentă și ne permite să explorăm diferite perspective asupra unei situații.
- Reglează emoțiile – Scrierea despre emoții dificile ajută la eliberarea tensiunii emoționale și la dezvoltarea unei perspective mai sănătoase asupra evenimentelor.
- Îmbunătățește abilitățile de comunicare – În mod particular, prin scriere, ne perfecționăm capacitatea de a ne exprima clar și concis, cu efecte atât în scris, cât și în vorbire.
- Consolidează sinapsele – Activitatea de scriere stimulează formarea de noi conexiuni neuronale, ceea ce contribuie la o mai bună plasticitate a creierului.
Ce beneficii resimțim în viața de zi cu zi scriind în jurnal?
Când scriem despre evenimente stresante contribuim la reducerea nivelului de cortizol, cunoscut generic drept hormonul stresului. Asta atrage după sine o stare de eliberare, de detașare. Înregistrarea sau filmarea nu au adus scăderi atât de semnificative în raport cu scrisul.
E important și când alegem momentul în care ne facem notițele în jurnal. De exemplu, exprimarea preocupărilor înainte de culcare ajută la clarificarea gândurilor și la obținerea unui somn mai odihnitor. O minte mai clară e o minte mai puțin predispusă la agitație mentală, esențial pentru a avea parte de un somn de calitate.
Depinde și ce scriem în jurnal. Dacă reflectăm asupra realizărilor și a punctelor forte, putem dezvolta o imagine mai pozitivă despre noi înșine. Când ne concentrăm pe dileme și provocări, ne clarificăm gândurile și ne ajută să luăm decizii mai informate. Jurnalul este un spațiu sigur pentru a explora diferite soluții la problemele cu care ne confruntăm, începând cu faptul că punem în perspectivă diferitele ipostaze în care ajungem.
Și da, jurnalul are acest mare plus: ne putem întoarce oricând în trecut și să ne dăm seama ce am simțit în diverse contexte și din ce energie am descărcat notițele făcute. Asta, desigur, contribuie la creșterea empatiei. E vorba atât de a înțelege ce perspective și sentimente aveau alții, dar și cum eram noi în clipele alea. Din acest punct de vedere, jurnalul e important ca instrument de observare, dar și ca barometru psiho-emoțional.
Concluzii
Mulți spun că n-au timp pentru așa ceva. Întrebările pe care le pun sunt următoarele: cum evaluăm timpul pe care-l petrecem frământându-ne fără să adormim? Dar perioada în care stăm blocați până să luăm o decizie? Dar orele de nesomn, presați de angoase și anxietate? Dar momentele în care ne zboară mintea la cu totul altceva? Dar timpul pe care îl petrecem încercând să ne amintim lucruri care, de multe ori, nu ne ajută cu nimic în contextul dat?
Jurnalul e un mod extraordinar de a avea un dialog cu sinele. De a vedea în ce mod fluctuează stările noastre. De a monitoriza evoluția atunci când începem un proces mental și emoțional, mai ales unul cu rol terapeutic sau de întreținere.
Jurnalul este un companion. Alege-ți suportul pe care să scrii în așa fel încât să-ți placă, să-ți fie drag să te întorci la el. Să ți se potrivească stilului personal. Să te stimuleze, să-ți dea spațiul de a te descărca, de a crea, de a construi. Să simți că te iubește. Adică să simți că te iubești pe tine însuți.
Neurominder a creat PlanBee având în minte exact beneficiile journaling-ului. Poate fi folosit ca o agendă, un suport de creație în scris, ca parte din monitorizarea antrenamentelor neuronale (neurofeedback) sau, exact cum spuneam mai sus, drept companion într-un proces de observare, de evoluție, de creștere. PlanBee este propunerea Neurominder de oglindă metaforică pentru eul dinamic, fluid, în permanentă transformare, evoluție, îmbunătățire, provocat în fel și chip. E o invitație la introspecție, la dezbatere cu propria conștiință.
Poți afla mai multe sau comanda PlanBee de aici: https://neurominder.ro/produs/jurnalul-de-antrenare-a-creierului/